Askas este un mic sat turistic din Cipru, situat in districtul Nicosia, adica undeva in centrul tarii, la o altitudine de aproximativ 1.000 de metri. Este, cu alte cuvinte, una dintre cele mai indepartate destinatii cipriote de mare, dar una care are avantajul ca se afla la aproximativ 50 de kilometri atat de litoralul nordic cat si fata de cel sudic. Nu putem ignora faptul ca se afla relativ aproape de capitala Nicosia, de Limassol, dar si de cel mai mare aeroport din tara, cel din Larnaca.
Cand spunem Askas ne putem gandi in primul rand la faptul ca vom gasi o mica localitate montana, mai putin preocupata de turism dar extrem de primitoare. Oamenii se ocupa in principal cu viticultura si pomicultura, acceptand frumusetea locului ca pe ceva natural. Turistii pot gasi aici munti abrupti, vai spectaculoase si un rau care isi “face de cap”, contribuind din plin la “pictarea” panoramelor superbe.
Ce se poate vedea in Askas si in imprejurimi
Fiind o localitate mica, cu mai putin de 1.000 de locuitori, nu vom gasi aici clasicele obiective turistice din marile orase, insa pentru asta putem merge in Nicosia ori Limassol, strabatand drumurile in aproximativ o ora cu masina sau autobuzele.
In sat si in apropiere se paote vedea biserica medievala Sfantul Ioan Botezatorul ce dateaza din secolul XVI, biserica Sfintei Cruci, biserica Ayia Paraskevi si biserica Agia Christina, ce dateaza din anul 1441 si care se afla la doar trei kilometri de localitate. Fara a fi neaparat obiective turistice, vizitatorii nu pot lasa neobservate numeroasele butoaie de pamant, care spun, fara doar si poate, ca au ajuns intr-o zona viticola si pomicola.
Cei pasionati de drumetii pot alege sa mearga pe doua trasee extrem de apreciate. Primul pleaca din Askas spre Muntii Troodos, cei mai inalti din Cipru, unde varful Olymp are aproape 2.000 de metri, o altitudine la care multi nu s-ar astepta, avand in vedere ca in perceptia multor turisti Ciprul se rezuma in mare parte la plaje insorite si vestigii antice. Pe acest traseu se poate vizita casa renovata a lui Evgenia, care este un atelier traditional de tesut. De asemenea, se poate vizita pivnita de vinuri Lihnos.
Pe al doilea traseu se urmeaza Traseul Vinului numarul 6, Pitsilia – Troodos. Turistii pot trece prin satele Palaichori si Agros. Primul e renumit pentru sunca afumata, iar al doilea este recunoscut pentru alte produse traditionale precum dulcurile si apa de trandafir.
Unde se poate face plaja in apropiere de Askas
Spuneam ca Askas este in centrul tarii, dar la aproximativ 50 de kilometri atat fata de litoralul din nordul tarii, cat si fata de cel din sud. Turistii care doresc intr-adevar sa faca plaja pot merge in ambele directii insa trebuie sa ia in calcul un aspect. Zona de nord este controlata de Turcia si desi Cipru este in Uniunea Europeana, romanii care vor sa ajunga acolo au nevoie de o viza speciala.
Mult mai accesibila este zona de sud, sud-vest, pentru ca nu mai e nevoie de nici o viza. Limassol (in sud) este un oras mai apropiat decat Larnaca (care se afla in vest). Plajele dintre cele doua orase, in special cele din Golful Akrotiri, pot fi alese oricand de turisti.