Nicosia este capitala Ciprului, un stat insular, membru al Uniunii Europene, aflat in Marea Mediterana, in sudul Turciei, relativ aproape de Siria si Liban, tari aflate in est. Orasul se afla pozitionat oarecum in mijlocul tarii, fara iesire la mare. De regula, turistii ajung in Nicosia prin Aeroportul International din Larnaca, oras aflat in sud, la aproximativ 50 de kilometri.
Deoarece se afla in centrul insulei, turistii care ajung in Nicosia si vor sa stea la plaja pot merge in statiunile mai apropiate, care au iesire la mare. Unele dintre ele se afla la aproximativ 50 de kilometri. Multi dintre turisti nu vin aici doar pentru a sta la soare, ci pentru farmecul si unicitatea orasului. Vorbim de o capitala din Uniunea Europeana care seamana mai degraba cu una orientala decat cu una europeana.
De asemenea, este singura capitala din lume divizata. Partea de nord-est se afla sub ocupatie turceasca. Aceasta poate fi vizitata pe baza de vize temporare. Turistii romani nu au nevoie ne vize pentru a vizita restul capitalei pentru ca sunt cetateni ai UE, iar Cipru face parte din Schengen.
Ce se poate vizita in Nicosia
Capitala Ciprului are multe obiective turistice demne de luat in calcul. Muzeul Bizantin are o colectie bogata de opere de arta bizantina adunate de pe intreaga insula. Este gazduit de Palatul Arhipiescopal, care este in sine un obiectiv turistic. Aici isi are resedinta oficiala Arhiepiscopul Ciprului. Palatul mai gazduieste si Muzeul de Arta Populara, Biblioteca Arhipiescopiei si Muzeul National. Acesta nu poate fi vizitat de public insa biblioteca si cele trei muzee amintite, pe care le gazduieste, pot fi vizitate de turisti.
Muzeul Ciprului este considerat cel mai mare muzeu arheologic din aceasta tara, motiv pentru care mai este cunoscut si sub denumirea de Muzeul de Arheologie. A fost infiintat spre sfarsitul secolului XIX, atunci cand Ciprul se afla sub ocupatie britanica. Intre timp, aici au fost aduse majoritatea descoperirilor arheologice care s-au facut pe insula.
In Nicosia se mai poate vizita Centrul Artelor, Moscheea Selimiye, cladirea Buyuk Han, Poarta Famagusta, Casa Dragoman Kornesios si Muzeul Observatorului Ledra. Moscheea mai este cunoscuta si sub denumirea de Catedrala Agia Sofia. Aceasta este cea mai veche si cea mai mare catedrala gotica din Cipru. A fost construita pe locul unei biserici bizantine timpurii.
Unde pot face plaja turistii care viziteaza Nicosia
Pentru ca Nicosia se afla in interiorul Ciprului, nu are plaja naturala ci doar unele improvizate. Turistii care vor sa stea la soare pe o plaja de la Marea Mediterana, pot merge spre nord si in mai putin de 50 de kilometri vor gasi cu siguranta una. La aproximativ 30 de kilometri se afla statiunea Girne. Partea respectiva se afla sub influenta turceasca astfel ca, pentru romani, sudul reprezinta o varianta mult mai buna.
Ayia Napa si Larnaca sunt cele mai bune optiuni din sudul Nicosiei pentru a face plaja. Spre ambele se pleaca din Nicosia pe A1, se intra apoi pe A2, iar ulterior autostrada se va ramifica. In dreapta e drumul spre Larnaca, iar in stanga, pe A3, e drumul spre Ayia Napa.
Website-ul municipalitatii din Nicosia: www.nicosia.org.cy
Harta Nicosia Cipru
5 Replies to “Cazare in Nicosia – obiective turistice si locuri de vizitat”