Kyperounda Cipru – Plaje si Cazare

Situat in centrul Ciprului, Kyperounda este un sat cu mai putin de 2.000 de locuitori ce atrage in primul rand prin peisajul montan. Este situat la o altitudine de aproximativ 1.200 de metri si este considerat al treilea sat din aceasta tara dupa inaltimea la care se afla. Plasarea lui in centrul tari il face sa fie la mai putin de 100 de kilometri distanta de toate orasele importante din Cipru si ne putem gandi aici la Nicosia, Larnaca, Limassol sau Paphos.

Din Romania se poate ajunge aici in primul rand cu avionul, iar turistii pot alege sa aterizeze fie pe aeroportul din Larnaca, fie pe cel din Paphos. Larnaca e cel mai mare aeroport din tara si este legat de centrul tarii printr-o retea de autostrazi, care nu ajung neaparat pana in Kyperounda, dar faciliteaza foarte mult drumul pana aici.

Ce putem vizita in Kyperounda si in imprejurimi

Dupa cum spuneam, Kyperounda este un sat montan. Din aceasta cauza, una dintre principalele activitati ale localnicilor este cultivarea vitei de vie. Turistii pot vedea aici o serie de crame. Satul este recunoscut pentru livezile de pomi fructiferi, iar in octombrie se poate asista la Festivalul Marului. O treime din productia nationala de mere si pere provine de aici.
In sat si in apropiere se pot vizita o serie de biserici si manastiri. Una dintre acestea este Biserica Sfintei Cruci din sat, care a fost construita in secolul XVI si gazduieste o serie de fresce, dar si de alte obiecte ecleziastice ale comunitatii. In prezent functioneaza ca un muzeu. Recent, in zona a fost construita pe un deal o capela cu cinci aripi dedicata Sfantului Arsenie din Cappadocia. In zona se afla si trei muzee interesante, chiar daca de dimensiuni mai mici. E vorba de Muzeul de Istorie Naturala, de Muzeul de Arta Populara si de Muzeul Luptei pentru Eliberarea Nationala.

Pentru turistii care vin in vacanta cu cei mici exista un parc de aventuri in care se poate patina pe gheata, se poate juca paintball sau se pot practica o serie de alte activitati. In sat exista si doua trasee marcate pentru cei care vor sa admire peisajele superbe din zona. Unul dintre trasee se numeste “Dosko si o Theos”, iar celalalt se numeste “Tishia tis Madaris” si include o serie de stanci impresionante.

Kyperounda nu este foarte departe de Muntele Olymp, cel mai inalt varf din Cipru, cu o altitudine ce se apropie de 2.000 de metri. Acesta se afla in partea de vest. In partea de est poate fi vizitata o localitate extrem de frumoasa, Askas. O alta localitate interesanta din apropiere este Kakopetria, aflata in partea de nord-vest.

Unde putem face plaja aproape de Kyperounda

Teoretic, din Kyperounda se poate ajunge pe aproape tot tarmul Ciprului in mai putin de o ora. Cele mai apropiate plaje sunt cele de langa Limassol. Se poate ajunge la ele mergand pe autostrada B8. Cele mai apreciate plaje din aceasta zona sunt Pissouri, Paramali si Panagies. In principiu, in aceasta zona exista plaje aproape pe tot tarmul Marii Mediterane.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *